Delfshaven Helpt!

Adviezen

(aangepast op (23/05)

Vanaf 15 maart zijn alle maatregelen grotendeels afgeschaald. We hoeven geen mondkapjes meer te dragen in en rond het openbaar vervoer, taxi’s of op de Nederlandse luchthavens. Na 23 maart is er ook geen testen voor toegang nodig (1G) bij grote evenementen. Testen en alert zijn op klachten na een mogelijke besmetting blijft nog steeds belangrijk. Bij een positieve test ga je in isolatie. De basis hygiëne regels zijn goed om te blijven volgen.

In het dagelijkse leven

Quarantaine en isolatie

U hoeft niet in quarantaine als u in de buurt was van iemand met corona. Om besmettingen en verspreiding van het virus tegen te gaan is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon:

 • extra alert te zijn op klachten
 • direct te testen bij klachten
 • contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden.

Als je klachten hebt, blijf je thuis en doe je een test. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. Dat betekent dat je zoveel mogelijk in één kamer blijft, alleen slaapt en contact met anderen vermijdt. Zorg voor extra hygiëne zodat je je huisgenoten niet besmet. Je mag weer naar buiten als je de laatste 24 uur klachtenvrij bent.

Heeft iemand in je omgeving mogelijk corona en jou dus ook misschien besmet? Dan moet je waarschijnlijk in quarantaine. Ga naar https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl om te checken of je in quarantaine moet.
Je gaat in quarantaine uit voorzorg. Je blijft en werkt dan thuis en ontvangt geen bezoek.

Mensen hoeven niet meer in quarantaine MITS ze geen klachtenvrij zijn als zij:

 • op de basisschool of middelbare school zitten;
 • 17 jaar of jonger zijn en studeren aan het mbo, hbo of de universiteit;
 • werk hebben waarvoor andere afspraken gelden;
 • langer dan een week geleden de boosterprik kregen;
 • of in de afgelopen 8 weken corona kregen en helemaal hersteld zijn.
 • in 2022 corona hebt gehad.

Twijfel of je nu wel of niet in quarantaine moet? Doe altijd de check.

De basis (hygiëne) regels

 • Schud geen handen;
 • Was vaak en goed je handen;
 • Blijf thuis bij klachten en doe een test;
 • Hoest en nies in je elleboog;
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes;
 • Haal je vaccinatie, booster of herhaalprik.

Reizen

Per zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens.  Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen. Wel kan er een mondkapjesplicht gelden in het vliegtuig naar een buitenlandse bestemming of de luchthaven van aankomst.

Er zijn geen inreisregels voor mensen die reizen binnen de EU/Schengen. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn. En voor bepaalde reisdoelen. 

Check het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl voordat je afreist en check wat nodig is voor ingang. Let op: je hebt in sommige landen nog steeds je coronatoegangsbewijs* nodig voor toegang tot evenementen, locaties binnen, horeca etc. Voor reizen (terug) naar Nederland geldt: controleer de checklist Nederland inreizen tijdens corona.

*Het coronatoegangsbewijs

Wat is een coronatoegangsbewijs?

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft, maar is dus wel nodig voor toegang.

Hoe krijg ik een coronatoegangsbewijs?

 • Stap 1 Ga naar de CoronaCheck-app. 
 • Stap 2 Login met DigiD of vul de ophaalcode in. 
 • Stap 3 Haal je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs op. 
 • Stap 4 Als je bewijs is opgehaald, krijg je een unieke QR-code. Dit is je coronatoegangsbewijs. 
 • Stap 5 Toon je coronatoegangsbewijs en je identiteitsbewijs op de locatie waar een corona toegangsbewijs verplicht is.

Liever een papieren coronatoegangsbewijs? Ga naar CoronaCheck.nl/print
Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Laat je uiterlijk 24 uur van tevoren gratis testen via testenvoortoegang.nl.

Overige informatie

Voor anderstaligen zijn de coronapersconferenties omtrent de maatregelen doorvertaald in 8 talen (Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya, Marokkaans-Arabisch, Berber/Tamazight, Farsi en Engels) hier te vinden.

Op de website van Rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij. Voor bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, heeft de rijksoverheid op hun website posters in alle talen beschikbaar, van Turks tot Portugees.

Voor meer begrijpelijk informatie in verschillende talen rondom corona (hygiëne, gebruik van mondkapje, psychische gezondheid en opvoeden) heeft expertisecentrum Pharos een handig overzicht in tekst, beeld en video.

Voor meer begrijpelijke informatie in verschillende talen geeft de website Steffie duidelijke video-uitleg over verschillende onderwerpen (boosters, vaccinatie, Corona-app, quarantaine): https://corona.steffie.nl/nl/

Illustratie door: Corine Matser
bron: rijksoverheid.nl