Delfshaven Helpt!

Maatregelen

Het kabinet heeft de lockdown verlengd tot 2 maart. De avondklok en aanvullende maatregelen gelden nog steeds, wél gaan basisscholen, kinderdagopvang en speciaal (basis)onderwijs weer open. Op 23 februari wordt er beoordeeld welke maatregelen vanaf 2 maart nodig zijn.

Wat betekenen de extra maatregelen voor iedereen? 

  • Vanaf zaterdag 23 januari geldt in heel Nederland een avondklok. Iedereen hoort van 21:00 ‘s avonds tot 04:30 ‘s ochtends binnen te blijven. Er zijn uitzonderingen denkbaar; hier vind je een overzicht.
  • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
  • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
  • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.

Wat betekent dat voor onze maatschappij?

Dat betekent dat winkels (detailhandel) nog dichtblijven, maar om ondernemers tegemoet te komen maakt het kabinet per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel. Hier vind je een overzicht van winkel die mogen open blijven. Contactberoepen zoals kappers, tatoeëerders en nagelstylisten blijven gesloten.

Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. De middelbare scholen en de buitenschoolse opvang blijven dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie.

Er zijn extra reisbeperkingen. Het dringende advies is om in Nederland te blijven. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden. Op de website van Nederland wereldwijd vind je de regels over reizen naar het buitenland.

Op de website van Rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij. Voor bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, heeft de rijksoverheid op hun website posters in alle talen beschikbaar. Van Turks tot Portugees.

Voor meer begrijpelijk informatie in verschillende talen rondom corona (recente maatregelen, gebruik van mondkapje, psychische gezondheid en opvoeden) heeft expertisecentrum Pharos een handig overzicht in tekst, beeld en video.

bron: rijksoverheid.nl
beeld: expertisecentrum Pharos
Beeld: Corine Matser