Delfshaven Helpt!

Maatregelen

(aangepast op 15/09)

Vanaf 25 september gaat Nederland verder open. 1,5 meter afstand houden is raadzaam, maar dan niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Begin november is een evaluatie van deze maatregelen.

Waar heb ik dit coronatoegangsbewijs nodig?

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve bij afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

Wat is een coronatoegangsbewijs?

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft, maar is dus wel nodig voor toegang.

Hoe krijg ik een coronatoegangsbewijs?

 • Stap 1 Ga naar de CoronaCheck-app. 
 • Stap 2 Login met DigiD of vul de ophaalcode in. 
 • Stap 3 Haal je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs op. 
 • Stap 4 Als je bewijs is opgehaald, krijg je een unieke QR-code. Dit is je coronatoegangsbewijs. 
 • Stap 5 Toon je coronatoegangsbewijs en je identiteitsbewijs op de locatie waar een corona toegangsbewijs verplicht is.

Liever een papieren coronatoegangsbewijs? Ga naar CoronaCheck.nl/print
Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Laat je uiterlijk 24 uur van tevoren gratis testen via testenvoortoegang.nl.

Hieronder een rijtje van maatregelen die blijven:

 • De basisregels zoals anderhalvemeter afstand houden is een advies; geef elkaar de ruimte. Hygiëne-regels zoals geen handen schudden, hoesten en niezen in je elleboog en thuisblijven en testen bij klachten blijven van kracht.
 • Thuiswerken waar kan, ga naar kantoor als het nodig is.
 • Mondkapjesplicht blijft verplicht in het OV, taxi’s en vliegvelden, maar vervalt in het voortgezet onderwijs;
 • Horeca blijft open tot 0:00 uur en er is geen maximum aan het aantal bezoekers; nachtclubs en discotheken blijven dicht;
 • Bij buiten-evenementen is er een geen maximum aantal bezoekers, bij binnen-evenementen zonder een vaste zitplaats voor bezoekers is er 2/3 van de bezoekcapaciteit toegestaan.
 • Reizen buitenland: Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. Check het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl.

Op de website van Rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij. Voor bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, heeft de rijksoverheid op hun website posters in alle talen beschikbaar, van Turks tot Portugees.

Voor meer begrijpelijk informatie in verschillende talen rondom corona (recente maatregelen, gebruik van mondkapje, psychische gezondheid en opvoeden) heeft expertisecentrum Pharos een handig overzicht in tekst, beeld en video.

bron: rijksoverheid.nl
beeld: expertisecentrum Pharos
Beeld: Corine Matser