Delfshaven Helpt!

Vaccineren

Op dit moment zijn er ruim 6.5 miljoen prikken gezet in Nederland. De volgorde van vaccineren wordt bepaald door leeftijd of een beroep in de zorg. Hiervoor zijn twee aparte planningen die parallel lopen. Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Neem hier een kijkje. Als uw doelgroep aan de beurt is, krijgt u een uitnodiging toegestuurd.

Hoewel vaccineren de weg uit de pandemie is, zijn er vaak nog twijfels over de betrouwbaarheid van de vaccins of vrees over de bijwerkingen. Alle vaccins hebben een goedkeuring gehad van het EMA en zijn dus veilig en betrouwbaar. Er zijn bij vaccins soms bijwerkingen mogelijk, maar deze verdwijnen na een paar dagen. In uiterst zeldzaam geval zijn de bijwerkingen ernstig. In alle gevallen geldt dat de risico’s van een besmetting met het coronavirus groter zijn dan de risico’s van de bijwerkingen van het vaccin.

Informeer jezelf en anderen

In de samenleving is de vaccinatie-bereidheid niet overal even hoog. Sommigen twijfelen door mogelijke bijwerkingen, andere vertrouwen de werking van het vaccin niet. In sommige wijken is de vaccinatiegraad bij groepen met een migratie achtergrond en laag-geletterdheid bijvoorbeeld relatief laag. Daarom is het goed en belangrijk om onszelf en anderen met betrouwbare bronnen te laten informeren; zo kunnen we onszelf en onze naasten beter beschermen. Er bestaat immers nog steeds veel misinformatie op social media en verhalen die de ronde doen. Met duidelijke informatie die voor iedereen beschikbaar is, kunnen we allemaal goed op de hoogte zijn.

Hieronder meer informatie over het vaccin (ook in verschillende talen) en de meest gestelde vragen omtrent de werking ervan: