Delfshaven Helpt!

Vaccineren

OOp dit moment zijn er 25 miljoen eerste en tweede prikken gezet in Nederland en bijna 9 miljoen boosterprikken. Als je je wil laten vaccineren voor de eerste of tweede prik, kan je online een afspraak maken of bellen naar 0800 – 7070. Op sommige plekken kunt je ook zonder afspraak langskomen voor een coronavaccinatie. Kijk op op www.prikkenzonderafspraak.nl waar je in de buurt je eerste of tweede prik kan halen. In Delfshaven kan je je zaterdags bij Huis van de Wijk Pier 80 laten prikken zonder afspraak.

Hoewel vaccineren de weg uit de pandemie is, zijn er vaak nog twijfels over de betrouwbaarheid van de vaccins of vrees over de bijwerkingen. Alle vaccins hebben een goedkeuring gehad van het EMA en zijn dus veilig en betrouwbaar. Er zijn bij vaccins soms bijwerkingen mogelijk, maar deze verdwijnen na een paar dagen. In uiterst zeldzaam geval zijn de bijwerkingen ernstig. In alle gevallen geldt dat de risico’s van een besmetting met het coronavirus groter zijn dan de risico’s van de bijwerkingen van het vaccin.

Informeer jezelf en anderen

In de samenleving is de vaccinatie-bereidheid niet overal even hoog. Sommigen twijfelen door mogelijke bijwerkingen, andere vertrouwen de werking van het vaccin niet. In sommige wijken is de vaccinatiegraad bij groepen met een migratie achtergrond en laag-geletterdheid bijvoorbeeld relatief laag. Daarom is het goed en belangrijk om onszelf en anderen met betrouwbare bronnen te laten informeren; zo kunnen we onszelf en onze naasten beter beschermen. Er bestaat immers nog steeds veel misinformatie op social media en verhalen die de ronde doen. Met duidelijke informatie die voor iedereen beschikbaar is, kunnen we allemaal goed op de hoogte zijn.

Hieronder meer informatie over het vaccin (ook in verschillende talen) en de meest gestelde vragen omtrent de werking ervan: